Filippo Broccardo e Fratelli

Stjernevine fra Barolo-land


Et ungt hjerte med stærke rødder i fortiden. Det er de ord, de tre italienske søskende Filippo, Laura og Federica bruger til at beskrive deres vingård Broccardo Monforte d’Alba med.

De tre søskende har indsamlet al den viden og erfaring, de kunne finde fra deres forældre, bedsteforældre og oldeforældre om fremstilling af vin. Respekt for naturen, passion for et erhverv, hvor du altid er på farten, økologiske dyrkningsmetoder og en naturlig vinifikation er blandt de mange elementer, de med stor succes har blandet sammen. Det er blevet til præmievine, der er berømte både i Italien og i internationale sammenhænge.

Du finder ingen blends hos Broccardo, som ønsker vine med frugtkarakterer, der klart afspejler Langhe-områdets karakteristika.

Broccardos vine er alle lavet på omhyggeligt udvalgte druer, som kommer fra vinmarker, der er særligt gunstigt beliggende til dyrkning af druer til Barolo-vine. I bjergene ved Langhe har det italienske vinhus i alt 7 hektar med skråninger, der vender mod syd og sydvest. I Piemonte er vinmarkerne inddelt i mange små parceller og vingårdene er typisk små.

Jordbunden på vinmarkerne kan bedst karakterises som en blanding af ler, kalkmergel, sand og silt. Det er 16 millioner år gamle istidsaflejringer fra tertiærtiden, hvor den nuværende Po-slette var oversvømmet af Adriaterhavet. Mængden af disse aflejringer varierer fra mark til mark og giver vinene fra Broccardo en fremragende finesse, struktur og elegance.

Og Broccardos logo er netop et aftryk af fossile blomster, som kan findes i området.

Vinhuset hører hjemme i Monforte d’Alba, der er en lille by i hjertet af Langhe, som ligger i regionen Piemonte i det nordvestlige Italien. Og har man sagt Piemonte har man også sagt Barolo, og dermed også Nebbiolo.

For det er lige præcis her Nebbiolo-druen vokser bedst. Den er ikke nogen let drue at håndtere, da den er meget følsom overfor forskelle i jordbund og klima.

Piemonte, der betyder bjergets fod, ligger for foden af de franske alper, og næsten alle vinmarker i provinsen ligger på stejle skråninger. Piemonte nyder godt af fastlandsklima med varm luft fra Middelhavet, der blander sig med den kolde luft fra Alperne. Vækstsæsonen er meget varm og tør og efterfølges af et diset efterår og en kold og tåget vinter.

Og det er netop tågen, som siges at have givet navn til Nebbiolo-druen. Det italienske ord for tåge er ”nebbia”. Nebbiolo regnes for den fineste drue i Norditalien. Den giver bløde duftende vine.

Piemonte er en region med en vindyrkningshistorie, der går langt tilbage i historien. De røde vine dominerer. Vine på hvide druer ses primært som mousserende Asti. Det er den hvide trøffels hjemland, og her er fuld af smagsoplevelser og druer – og navne på vine.

For denominationerne i Piemonte synes utallige. De fleste vine opkaldes efter druerne, fx Barbera. Og tilføjer man et distriktsnavn til et druenavn, fx Barbera d’Alba, betyder det, at vinen kommer fra et begrænset område med helt særlige karakteristika.

Men områdets mest kendte vine er og bliver rødvinene Barolo og Barbaresco, som begge er opkaldt efter to landsbyer. Vinmarkerne i Barolo ligger generelt lidt højere end i Barbaresco, og er lidt koldere, så høsten finder sted lidt senere.

Leverandørens vine

Ingen varer fundet

Vi kunne desværre ikke finde nogen varer der matchede dine søgekriterier.