Du er her:

Amavel Costa

Amavel Costa


Amável Costa blev grundlagt i 1950'erne af Miguel Antonio Costa, som begyner at fremstille, opbevare og sælge bulkportvin på tønder i Cedovim i Alto Douro vinregion, der i dag er på UNESCO's verdensarvsliste.

På det tidspunkt blev tønderne med portvin fragtet med båd ad Douro-floden til lagrene i Gaia, hvor de blev solgt og fragtet videre rundt i verden. Men Miguel António Costa mente at han ville kunne lave fremragende portvine hvis han opbevarede vinen på tønder i længere tid. Portvinene opbevares i tønder af eg og mahogni, der med tiden udvikler bliver til harmoniske og elegante portvine med helt aromaer. Amavel Costa er i dag især kendt for at have opbygget en imponerende samling af Old Port Wines, især ældre tawny'er. Og i den gamle kælder findes der i dag stadig en lille tønde med gammel portvin som et vidne om den tid.

Gennem årtierne har medlemmerne af Costa-familien forsat traditionen med at udvide besiddelserne og fremstille portvin af meget høj kvalitet. Efter grundlægger Miguel, kom sønnen José Augusto Costa, derefter barnebarnet Agostinho Amável Costa, som i fællesskab med sin datter, oldebarnet Isabel Costa, står for ledelsen af det internationalt anerkendte portvinshus.

Familien råder over to vingårde beliggende i Alto Duero og i 1990érne lancerer portvinshuset mærkerne Amável Costa Porto og Cedovim Porto.

Portvin er en hedvin, hvor gæringen stoppes ved at tilføje druealkohol, for på den måde at bevare den naturlige sødme i vinen. I slutningen af 1600-tallet er der beviser for, at en lokal vin tilsat brændevin som konserveringsmiddel er blevet eksporteret til England. Og på et kloster i Lamego er der i 1678 blevet fremstillet en forløber for portvinen.

Med en aftale i 1756 om at afgrænse området, bliver Douro verdens første demarkerede vinområde, og fra 1914 må "port" og "porto" kun anvendes om portugisisk portvin fra Douro.

Portvin kendes som både vintage, LBV (late bottled vintage), colheita, ruby og tawny, og det er selve lagringen, der afgør typen.

Douro-dalen opdeles i de tre distrikter Baixa Corgo, Cima Corgo og Douro Superior. Douro Superior ligger længst mod øst, få kilometer fra den spanske grænse.

Vinmarkerne er blandt de højest beliggende i Portugal og i et svært fremkommeligt landskab. Douro Superior er den varmeste og tørreste af de tre regioner.

Med en aftale i 1756 om at afgrænse området, bliver Douro verdens første vinområde med en kvalitetsklassifikation. I 1914 besluttes det, at ”port” og ”porto” kun anvendes om portugisisk portvin fra Douro.

Den søde kraftige drik blev af englænderne i starten bare kaldt Portugal-vin.

Portvinen har ikke fået sit navn fra sit oprindelsessted, men derimod fra byen Porto, hvorfra portvinen i gamle dage blev udskibet. Den søde kraftige drik blev af englænderne i starten bare kaldt Portugal-vin. Bag portvinsproduktionen stod primært engelske og portugsiske familieer

Alle portvinsmarker er klassificerede, hvilket er den kvalitetskategori, der gives til Douro-regionens bedste vinmarker - kategorierne går fra A-F . Dele af arbejdet i marken er mekaniseret, men alle druer håndplukkes og transporteres i små ventilerede kasser.

Kun de allerbedste druer anvendes. Gæringen af portvin er kort og derfor må farve og tanniner udtrækkes af druerne ved at træde druerne. I dag har maskiner erstattet den traditionelle druetrampning, der foregik til sang og musik efter helt særlige ritualer.

Der benyttes rustfrie ståltanke med temperaturkontrol, og til gæringen anvendes primært den naturlige gær, som sidder på skallerne.

Dourodistriktet ligger i det nordlige Portugal 120 km fra kysten mod Atlanterhavet. Det menes, at en form for vindyrkning har fundet sted i Dourodalen helt tilbage i bronzealderen. Også selvom det vilde, øde område betegnes som et af de mest usandsynlige steder i verden til vindyrkning.

Vinstokkene vokser på meget stejle og ofte meget smalle terrasser i en sparsom jordbund af granit og skifer, og selvom terrænet er svært ufremkommeligt for mennesker, er vilkårene perfekte for vinstokke, der her giver meget koncentrerede druer fulde af smag.

Dalens klima påvirkes af det kolde Atlanterhav, som de omgivende høje bjerge beskytter mod,og floden, der flyder gennem området.

Leverandørens vine

Vis mere
Amável Costa

Cedovim Tawny Port

Amavel Costa Cedovim Tawny portvin

Amavel Costa, Portugal

109,00 DKK

Portugal
-
20%
Vis mere
Amável Costa

White Port

Amavel Costa hvid portvin

Amavel Costa, Portugal

119,00 DKK

Portugal
-
20%
Vis mere
Amável Costa

Pink Port

Uformel Pink Port

Amavel Costa, Portugal

129,00 DKK

Portugal
-
20%
Vis mere
Amável Costa

Reserve Tawny Port

Amavel Costa Tawny Reserva portvin

Amavel Costa, Portugal

189,00 DKK

Portugal
-
20%
Vis mere
Amável Costa

Cedovim 10-års Tawny Port

Amavel Costa Cedovim 10-års portvin

Amavel Costa, Portugal

209,00 DKK

Portugal
-
20%
Vis mere
Amável Costa

10-års Tawny Port

Amavel Costa 10-års portvin

Amavel Costa, Portugal

309,00 DKK

Portugal
-
20%
Vis mere
Amável Costa

Cedovim 20-års Tawny Port

Amavel Costa Cedovim 20-års portvin

Amavel Costa, Portugal

359,00 DKK

Portugal
-
20%
Vis mere

1

Bronze
Amável Costa

20-års Tawny Port

Amavel Costa 20-års portvin

Amavel Costa, Portugal

439,00 DKK

Portugal
-
20%
Vis mere

2

Sølv,Bronze
Amável Costa

40-års Tawny Port

Amavel Costa 40-års portvin

Amavel Costa, Portugal

999,00 DKK

Portugal
-
20%