Du er her:

las moras

Moderne og original kvalitet fra Østrig


Bag vinene fra Zantho finder du ikke en vingård i traditionel forstand. Zantho er derimod et spændende samarbejde mellem to af Østrigs erfarne og dygtige vinmagere, Josef Umathum og Wolfgang Peck.

I den nordlige del af delstaten Burgenland i det østligste hjørne af Østrig ligger byen Andau. Her blæser det 200 dage om året, oftest fra nordvest eller sydøst. De højeste temperaturer og de laveste nedbørsmængder i Østrig er blevet registreret i Andau, der ligger op mod den ungarske grænse og tæt på Østrigs største sø, den lavbundede Neusiedler See.

Jorden består mest af grus, sten og sand. Klimaet er varmt og tørt, og grundvandet ligger dybt. Så vinstokkene skal arbejde hårdt for at skaffe næring til druerne – og det giver de bedste resultater!

Det var denne lidt fattige jord ved Andau, som Josef Umathum ønskede at anvende til produktion af ekstra gode vine. Og de skulle laves på lokale druer som Zweigelt, Blaufränkisch, Sankt Laurent og Grüner Veltliner. Disse oprindelige sorter er længe blevet dyrket i Burgenland og er perfekt tilpassede egnens klima.

Derfor indledte Josef Umathum i 1988 et samarbejde med medlemmer af det lokale kooperativ, Winzerkeller Andau, om at skabe druer af høj kvalitet i harmoni med miljøet.

Wolfgang Peck, der er leder af vin-kooperativet, investerede et stort beløb i et nyt og avanceret produktionsanlæg, og i 2002 dannede han og Josef Umathum firmaet Zantho.

Det er Josef Umathum, der står for kvalitetsstyringen i vinmarkerne. Han rådgiver vinbønderne om produktion af kvalitetsdruer og udvælger de bedste druer til vinene.

Hvert år leverer omkring 50 særligt udvalgte medlemmer af kooperativet druer fra 70 hektar af de bedste vinmarker, hvor der dyrkes et præcist defineret antal vinstokke per hektar og et kontrolleret udbytte for at garantere druer af en konstant høj kvalitet.

Druerne plukkes med håndkraft og sorteres omhyggeligt, så kun de bedste bliver brugt i produktionen.

Ansvarlig for vinfremstillingen er Wolfgang Peck, som kombinerer sin viden med kooperativets nyeste teknologi, så de gode druer får en optimal behandling i kooperativets kældre. Resultatet er vine af meget høj kvalitet.

Zantho og deres samarbejdspartnere følger alle den højeste standard for fødevaresikkerhed, og blev IFS-certificeret (International Food Standard) i 2007.

Vinetiketterne fra Zantho er moderne i udtrykket. De er lavet på papir med rillet struktur og i hver sin douce farve, der gør vinene lette at kende fra hinanden.

Etiketterne er præget med Zanthos logo, der forestiller omridset af skovfirbenet "zootoca vivipara pannonica”, der ligesom rødvinsdruen Zweigelt har den varme stenede jord i Andaus vinmarker som foretrukken opholdssted. I småstenene gemmes solens varme og bidrager til en optimal modning af druerne.

Firbenet er symbol både på Zantho-vinenes oprindelsessted og på den miljøvenlige dyrkning af vinmarkerne, der ikke kun gavner vinstokkene, men også stedets dyr og mikroorganismer.

For at bevare den intense frugtrige vin med finesse, som er typisk for områdets vine, bliver de fleste af vinene færdigudviklet på ståltanke. Du vinene ekstra liv, hvis du dekanterer dem og lader dem ånde på karaffel.

Byen Andau kan spores helt tilbage til 1488, hvor landsbyen var en tysk bosættelse og blev omtalt som Anthwaw eller Zantho. Navnet Zantho optræder igen i 1525, og er et gammelt ungarnsk navn for Andau, der betyder landbrugsjord. I 1546 er byens navn ændret til Annthau, der er den tyske form af navnet.

12. januar 1863 blev den første vinstok i Andau plantet. Men først i slutningen af 1950’erne begyndte en større produktion af vin. I dag arbejder størstedelen af Andaus 2.600 indbyggere med vin- og landbrug.

Fra skandale til skandaløst godt


Produktion af vin kan i Østrig spores helt tilbage til romerne. Men landets lange stolte tradition blev ramt af en skandale, da der i 1985 blev fundet kølervæske i nogle af de østrigske vine.

Svindelsagen betød, at en ny og meget skrap vinlovgivning blev vedtaget i 1986, som skulle sikre en nøje kontrol med landets vinfremstilling. Derfor er vine fra Østrig i dag forsynet med en let-genkendelig rød- og hvid-stribet banderole på toppen af proppen.

Siden skandalen i midtfirserne har den østrigske vinbranche gennemgået en markant og positiv udvikling. Med en ny Europa-stil af elegante, rene vine byder Østrig i dag på smagsoplevelser af meget høj kvalitet.

Leverandørens vine

Ingen varer fundet

Vi kunne desværre ikke finde nogen varer der matchede dine søgekriterier.