Quinta do Sagrado

Et glas portvin fuld af historie


I starten af 1800-tallet fragtede Cálem-familien vin fra Portugal til Brasilien. De rådede over en flåde af karaveller, som på rejsen tilbage over Atlanterhavet havde lasten fuld af eksotisk træ.

Meget af det brasilianske træ blev brugt til fremstilling af vintønder, og i 1859 begyndte grundlægger Antonio Alvés Cálem også selv at producere portvin. Og med både portvin, tøndefremstilling og skibsfragt til det vigtige brasilianske marked i porteføljen voksede det portugisiske familieforetagende hastigt.

Det er Cálem-familen, der har lagt navn til det kendte portvinsmærke "Porto Cálem", som kan findes på hylderne i danske supermarkeder. Dette portvinshus solgte Cálem-familien dog fra i 1998 for i stedet at koncentrere sig om familiens anden portvins-quinta, Quinta do Sagrado, hvor fokus er på kvalitet frem for kvantitet.

I dag er det José Maria Cálem, der repræsenterer et familieforetagende, hvor kvalitet og kærlighed til Douro-området og dets vine har været den røde tråd i gennem fem – snart seks – generationer.

Vingården Quinta do Sagrado har tilhørt Cálem-familien i omkring 150 år og er en af de mest symbolske gårde i Douro-området. Den er beliggende i hjertet af Alta Corgo og Douro-området kun 500 meter fra floden Pinhão, der løber ud i Douro-floden.
Quinta betyder vingård, og da Quinta do Sagrado blev bygget, var hverken tog eller lastbiler opfundet. Derfor måtte quinta’en bygges, så det kunne rumme al den portvin, som blev produceret i området.

Fra quinta’en blev portvinen transporteret ned ad floden via pram til de centralt beliggende vinkældre (de såkaldte ”lodges”) ved den smukke bro Dom Luís I. Jernbroen blev bygget i 1886 og forbinder byerne Vila Nova de Gaia og Porto.

Portvinen har ikke fået sit navn fra sit oprindelsessted, men derimod fra byen Porto, hvorfra portvinen udskibes. Den søde kraftige drik blev af englænderne i starten bare kaldt Portugal-vin. Bag portvinsproduktionen stod primært engelske og portugsiske familieer

Quinta do Sagrado råder over 20 hektar med vin, der vokser på terrasser. De mere end 50.000 vinstokke tæller sorter som Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Barroca, Rufete og Sousão. Quinta do Sagrado råder også over frugtplantager og en olivenlund.

Alle portvinsmarker klassificerede, hvilket er den kvalitetskategori, der gives til Douro-regionens bedste vinmarker - kategorierne går fra A-F . Dele af arbejdet i marken er mekaniseret, men alle druer håndplukkes og transporteres i små ventilerede kasser.

Kun de allerbedste druer anvendes. Gæringen af portvin er kort og derfor må farve og tanniner udtrækkes af druerne ved at træde druerne. For nylig er maskiner blevet introduceret i en del af produktionen som en mekanisk erstatning for den traditionelle druetrampning, der foregår til sang og musik efter særlige ritualer.

Der benyttes rustfrie ståltanke med temperaturkontrol, og til gæringen anvendes primært den naturlige gær, som sidder på skallerne.

Da også ukrudt vokser godt på skråningerne i Douro-dalens klima, har der været eksperimenteret med at plante lokale planter som rosmarin og kaprifolie mellem rækkerne. Der anvendes ikke kunstgødning

Dourodistriktet ligger i det nordlige Portugal 120 km fra kysten mod Atlanterhavet. Det menes, at en form for vindyrkning har fundet sted i Dourodalen helt tilbage i bronzealderen. Også selvom det vilde, øde område betegnes som et af de mest usandsynlige steder i verden til vindyrkning.

Vinstokkene vokser på meget stejle og ofte meget smalle terrasser i en sparsom jordbund af granit og skifer, og selvom terrænet er svært ufremkommeligt for mennesker, er vilkårene perfekte for vinstokke, der her giver meget koncentrerede druer fulde af smag.

Dalens klima påvirkes af det kolde Atlanterhav, som de omgivende høje bjerge beskytter mod,og floden, der flyder gennem området.

Portvin er en hedvin, hvor gæringen stoppes ved at tilføje druealkohol, for på den måde at bevare den naturlige sødme i vinen. I slutningen af 1600-tallet er der beviser for, at en lokal vin tilsat brændevin som konserveringsmiddel er blevet eksporteret til England. Og på et kloster i Lamego er der i 1678 blevet fremstillet en forløber for portvinen.

Med en aftale i 1756 om at afgrænse området, bliver Douro verdens første demarkerede vinområde, og fra 1914 må "port" og "porto" kun anvendes om portugisisk portvin fra Douro.

Portvin kendes som både vintage, LBV (late bottled vintage), colheita, ruby og tawny, og det er selve lagringen, der afgør typen.

Leverandørens vine

Ingen varer fundet

Vi kunne desværre ikke finde nogen varer der matchede dine søgekriterier.