Vinviden
En side hvor du kan finde
inspiration, oplysning og glæde ved at lære mere om vinens fascinerende univers
Dyk ned i vinens fortryllende verden og lad os sammen udforske de mange facetter, smagsnuancer og historier, der udgør denne ædle drik. Hos Glud Vin er vi passionerede omkring at dele vores viden og kærlighed til vin, og det er netop formålet med siden her.
Her er et sted, hvor vinentusiaster og nybegyndere kan finde inspiration, oplysning og glæde ved at lære mere om vinens fascinerende univers. På sigt vil vi dække alt lige fra grundlæggende begreber og regionale variationer til de spændende verdener af økologisk, biodynamisk, Demeter-certificeret og naturvin.
Vi håber, at siden her vil være en kilde til berigelse af din vinoplevelse og gøre dig i stand til at træffe mere informerede valg, når du udforsker vores udvalg af vine.
Disover. Taste. Enjoy.
Med venlig hilsen,
Team Glud Vin
Økologisk vin
Hos Glud Vin ser vi en stigende interesse for økologisk vin blandt vores kunder, og det er en udvikling, vi ønsker at følge tæt. Med over 10 års erfaring inden for økologisk vin i vores sortiment, guider vi dig gennem de afgørende kriterier, som definerer økologisk vinproduktion.
Certificeret økologisk landbrug
Vinproducenter, der ønsker at producere økologisk vin, skal følge strenge retningslinjer for økologisk landbrug. Dette indebærer at undgå brugen af syntetiske pesticider, herbicider og kunstgødning. Derudover skal de overholde regler om beskyttelse af jord og vandressourcer.
Naturlig gæringsproces
Under gæringsprocessen skal økologisk vin fremstilles ved hjælp af naturlig gær, der findes naturligt på druerne eller i vinmarkerne. Dette skaber en mere autentisk og unik smagsprofil i vinen.
Minimal intervention
Økologisk vinproduktion indebærer også minimal intervention i vinifikationsprocessen. Dette betyder at undgå unødvendige tilsætningsstoffer og kunstige manipulationer for at bevare vinen så naturlig som muligt.
Certificering
For at blive betragtet som økologisk vin, skal producenter opfylde kravene fastsat af relevante certificeringsorganer, såsom EU's økologiske certificering eller andre nationale og internationale økologiske standarder. Disse certificeringer sikrer, at vinene er dyrket og fremstillet i overensstemmelse med økologiske principper og standarder.
Ved at følge disse kriterier kan vinproducenter sikre, at deres vine er ikke kun økologiske, men også af høj kvalitet og respekterer miljøet.
Økologiske certifceringer i EU.
Økologisk vin
Biodynamisk vin
Biodynamisk vinproduktion er en tilgang til landbrug og vinproduktion, som bygger på ideen om, at vinstokke og jorden udgør et komplekst økosystem, som skal plejes i harmoni med naturen. Den biodynamiske tilgang omfatter brugen af naturlige præparater og urter til at fremme jordens sundhed og balance, samt en holistisk tilgang til vinmarkens pleje, der tager hensyn til månefaser og kosmiske cyklusser.
Hos Glud Vin inkluderer vores sortiment også biodynamisk vin, som dyrkes og produceres med respekt for disse principper. Vi er stolte af at tilbyde vine, der ikke kun afspejler en høj kvalitet, men også en dedikation til bæredygtig og harmonisk vinproduktion.
Biodynamisk vin
Demeter
Demeter er en international certificeringsorganisation, der er kendt for at certificere biodynamisk landbrug og fødevarer over hele verden.
Organisationen blev grundlagt i 1928 og har etableret strenge standarder for biodynamisk landbrug og produktion, der bygger på antroposofisk filosofi og principperne om bæredygtighed og holisme.
Demeter certificeringen garanterer, at produkter, herunder vin, er dyrket og fremstillet i overensstemmelse med disse krav og er blevet godkendt efter en grundig kontrolproces.
Er Demeter produkter også økologiske?
Demeter certificeringen går ud over standardøkologiske krav ved at omfatte yderligere kriterier, som er specifikke for biodynamisk landbrug.
Dette inkluderer for eksempel brugen af biodynamiske præparater og metoder, der ikke er en del af traditionel økologisk praksis. Således kan man sige, at Demeter certificerede produkter opfylder både økologiske og biodynamiske standard.
Demeter vin
Naturvin
Begrebet "naturvin" refererer til en tilgang til vinproduktion, der lægger vægt på minimal intervention både i vinmarken og i vinkælderen. Naturvinproducenter forsøger at lade naturen styre processen så meget som muligt, med fokus på håndværk og minimal anvendelse af tilsætningsstoffer eller teknologiske indgreb.
Naturvine er ofte lavet af druer, der er dyrket ved hjælp af økologiske eller biodynamiske metoder, og vinifikationen involverer normalt fermentering med naturlige gærstammer, minimal tilsætning af svovl og ingen eller meget lidt filtrering eller klaring. Dette resulterer ofte i vine, der udtrykker et særligt terroir og bærer præg af den specifikke årgang og produktionsmetoder.
Det er dog vigtigt at bemærke, at der ikke findes nogen officiel definition eller certificering af "naturvin", hvilket kan føre til en vis grad af variation i, hvordan begrebet fortolkes og anvendes af forskellige vinproducenter og -regioner.
Naturvin
Sustainable farming
Bæredygtig dyrkning handler om at dyrke fødevarer på en måde,
som beskytter jorden, vandet og naturen,
samtidig med at man behandler arbejderne retfærdigt og
sikrer en stabil indkomst.
Det handler om at finde en balance mellem at tænke på miljøet, mennesker og økonomien, så vi kan fortsætte med at dyrke fødevarer på en sund og
ansvarlig måde, både nu og i fremtiden.
Sulfitter i vin
Sulfitter (svovldioxid, SO2) har længe været anvendt i vinproduktionen for deres konserverende og antioxidative egenskaber, som hjælper med at bevare vinens friskhed og forhindre oxidering og vækst af uønskede mikroorganismer. Debatten om brugen af sulfitter i vin, især i forbindelse med økologisk, biodynamisk og naturvinproduktion, er kompleks.
Demeter og sulfitter
Demeter, den internationale certificeringsorganisation for biodynamisk dyrkning, tillader brugen af sulfitter i vinproduktion, men mængderne er typisk lavere end dem, der er tilladt i konventionel og endda nogle økologiske vine. Demeter stiller specifikke krav til maksimumsgrænser for sulfitter, som er i overensstemmelse med biodynamiske principper, der sigter mod minimal intervention i vinproduktionen. Disse grænser er ofte lavere end dem, der er fastsat af konventionelle og økologiske standarder, for at afspejle biodynamiske værdier omkring naturlighed og minimal behandling.
Naturvin og sulfitter
Naturvinbevægelsen, som ikke er reguleret af en enkelt officiel organisation, men snarere følger en række uformelle principper delt af producenter og entusiaster, favoriserer vinproduktion med minimal intervention. Dette inkluderer ofte en begrænset eller ingen brug af tilsatte sulfitter. Målet med naturvin er at skabe vin, der udtrykker det mest autentiske udtryk for druen og dens terroir, med så lidt menneskelig indgriben som muligt. Selvom der ikke er en officiel certificering for naturvin, er mange producenter og sammenslutninger enige om disse principper.
For forbrugere, der ønsker at undgå sulfitter, er det vigtigt at læse etiketterne på vinflasker nøje. EU-lovgivningen kræver, at vine, der indeholder mere end 10 mg/l sulfitter, skal angive dette på etiketten med en bemærkning som "indeholder sulfitter" eller "indeholder svovldioxid". Dette gælder for alle vine, inklusive økologiske, biodynamiske og naturvine.
I sidste ende varierer brugen af sulfitter mellem forskellige vinproducenter og afhænger af individuelle filosofier og mål for vinproduktionen. Mens nogle producenter og forbrugere foretrækker vin helt uden tilsatte sulfitter, accepterer andre moderate mængder for at sikre vinens stabilitet og levetid.